UNDVIK BEDRAGARE

Tyvärr förekommer det att bedragare utnyttjar den svåra bostadssituationen för att lura bostadssökande på pengar. Det kan vara svårt att genomskåda vissa bedragare, särskilt om det är första gången man letar bostad på egen hand.

Vi arbetar aktivt för att stoppa bedragare från att använda BoPoolen.nu men det är alltid viktigt att vara uppmärksam. Vi förhandsgranskar alla uthyrningsannonser så noga vi kan, men vi kan inte alltid kontrollera vem som kontaktar dig genom en "bostad sökes"-annons.

Ta hjälp av våra varningstecken och tips och tveka inte att höra av dig till oss om du råkar du ut för något som verkar skumt! Då kan vi hjälpa dig och även varna andra!

 

Tryck på bilden för att förstora den.

Så undviker du bedragare

Bedragare säger sig ofta vara utomlands och begär summor i deposition eller förskottshyra som ska betalas till ett utländskt bankkonto eller genom Western Union. Den som verkligen hyr ut ett rum eller en lägenhet i Sverige är nästan alltid på plats och har möjlighet att visa den Man har även i de allra flesta fall ett svenskt bankkonto.

Var mycket försiktig med att skicka personuppgifter och kopior av din legitimation till andra. Det är sällan en seriös hyresvärd begär att få se din legitimation i förväg. Var medveten om att dina personuppgifter kan komma att användas för att lura andra bostadssökande.

 

Varningstecken

1. Hyresvärden hävdar att hen är utomlands (t ex i Dubai, USA, Turkiet eller Storbritannien) och därför inte kan visa lägenheten.

2. Krav på stora summor i deposition eller förskottshyra.

3. Betalning genom Western Union eller till utländskt bankkonto.

4. Hyresvärden pressar dig att genomföra en snabb affär.

5. Hyresvärden vill inte uppge namn och personnummer.

6. Hyresvärden vill att du betalar till en advokat i utlandet.

Tips

1. Be att få hyresvärdens fullständiga namn, adress och personnummer. Att du har fått namn och telefonnummer är ingen tillräcklig garanti.

2. Kontrollera lägenhetens adress på internet (hitta.se & eniro.se) så att du är säker på att den är äkta. Ska du hyra en lägenhet i andra hand kan du också kontakta fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för att kontrollera att personen har tillstånd att hyra ut.

3. Sök på hyresvärdens namn och mailadress, rör det sig om en bedragare kan det hända att det finns varningar på nätet.

4. Be om fotografier och gör en bildsökning på Google för att se om fotografierna har använts i andra bostadsannonser.

5. Skicka aldrig dina personuppgifter eller ID till någon om du inte är helt säker på att allt är som det ska. Dina personuppgifter kan användas för att lura andra.

6. Skicka aldrig pengar till någon innan ni har skrivit under kontrakt och du är säker på att du har tillgång till rummet/lägenheten. Använd gärna säkra betalningslösningar som PayPal eller Internetgirot om du måste föra över pengar i förskott.

7. Det är alltid okej att begära att få se rummet/lägenheten innan du undertecknar kontraktet

Oseriösa hyresvärdar

Även om du är säker på att både hyresvärden och lägenheten är äkta är det bra att vara försiktig och se till att allt går rätt till. De allra flesta hyresvärdar är bra och seriösa men det finns undantag. Teckna ett fullständigt hyreskontrakt i var sitt exemplar och se till att spara kontoutdrag eller begära kvitton på dina hyresinbetalningar. Kontakta gärna BoPoolen om du har problem med din hyresvärd. Läs mer om vad du bör tänka på under Lagar & regler.

Kontakta oss om du är osäker

Tveka aldrig att kontakta oss om du tror att du har råkat ut för en bedragare eller är osäker på en hyresvärd. Det är viktigt för oss att få information om falska eller oseriösa uthyrare som använder vår sida så att vi kan stoppa dem och varna andra bostadssökande.

Kontakta oss om du är osäker!