CHECKLISTA FÖR BOSTADSSÖKANDE I LUND

Att leta efter bostad i Lund kan vara lite klurigt. Men var lugn, BoPoolen finns här för att guida dig genom den lundensiska bostadsdjungeln!

 1. Gå med i Studentlund

Medlemskapet ger dig även tillträde till AF Bostäders bostadskö. Studentlund – hela Lunds studentliv samlat i ett medlemskap.

2. Ställ dig i kö hos AF Bostäder

AF Bostäder är Lunds största studentbostadsföretag med över 6000 studentbostäder. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att få ställa sig i kö, och hur det går till att skaffa en studentbostad.

3. Hör av dig till nationerna

Nationerna i Lund är studentorganisationer som även har studentbostäder knutna till sig. Tillvägagångssättet för att skaffa bostad på nation varierar mellan nationerna, så det enklaste är att höra av sig och fråga. Du hittar kontaktuppgifterna här.

4. Använd dig av BoPoolen.nu för att lägga upp och besvara annonser

Här på BoPoolen.nu kan du lägga upp en annons där du beskriver dig själv och vilken typ av bostad du söker. Du kan även besvara hyresvärdars annonser.

5. Kontakta de stiftelser som har bostäder

I Lund finns ett antal stiftelser som inrättats för att på olika sätt hjälpa och främja studenter. Stiftelserna har ofta ett mindre antal studentbostäder och egna regler för tilldelning av bostäder så det bästa är att kontakta dem direkt och fråga vad som gäller. Här hittar du länkar till stiftelserna och andra hyresvärdar i Lund med omnejd.

6. Annonsera i andra kanaler.

Använd Facebook och andra medier för att nå ut bredare med ditt bostadssökande. Skriv om dig själv och vad du letar efter. Om du vill kan du även sätta upp personliga annonser på anslagstavlor på relevanta ställen.

7. Hör av dig till kommunala och övriga bostadsaktörer

Det finns många bostadsaktörer i Lund som riktar sig till alla invånare. Kontakta gärna både kommunala och privata uthyrare och fastighetsägare i och omkring Lund. En lista med kontaktuppgifter finns här.

8. Skaffa ett tillfälligt boende

Tyvärr kan det vara svårt att hitta en långsiktig studentbostad i Lund med en gång. Ge inte upp hoppet! Se om du kan hitta ett boende för de första veckorna eller månaderna av din vistelse och sök sedan bostad på plats.

FLER TIPS ...

Bo i närheten

Begränsa dig inte till att bara söka boende i Lund. Tänk på att avstånden i sydvästra Skåne är relativt små och kollektivtrafiken är väl utbyggd. Det finns flera städer och massor av fina små orter runt omkring Lund. Jämfört med normal pendlingstid i storstäder kan du på motsvarande tid komma långt i Skåne. Hyran är dessutom ofta lägre utanför Lund och det är betydligt lättare att hitta en bostad i början av terminen om du inte begränsar dig till centrala Lund. Här kan du läsa mer om avstånd och pendlingsmöjligheter i och omkring Lund.

Man kan alltid byta upp sig

Bostadssituationen i Lund och Malmö är tuff och de allra flesta får vänta ett tag på drömlägenheten. Detta betyder naturligtvis inte att du ska acceptera vilken bostadsstandard som helst. Du har alltid rätt att kräva att din bostad uppfyller de krav som lagen ställer.

Bo tillsammans

Det är inte bara mysigt och billigt att bo i kollektiv, det kan också vara lättare att hitta en större bostad än en liten etta. Gå ihop med vänner och dela på en större lägenhet.

Byt din nuvarande bostad

Om du har ett rum eller lägenhet i en annan stad i Sverige eller utomlands så finns chansen att någon från Lund ska flytta just dit. Att byta bostad kan vara ett bra alternativ. På flera annonssidor finns möjlighet att lägga upp annonser för just byte, se bara till att du har tillstånd från din hyresvärd/bostadsrättsförening.

Se upp för bedragare

Tyvärr finns det de som utnyttjar en svår bostadssituation genom att försöka lura bostadssökande på pengar. Klicka här för tips om hur du undviker bedragare. Är du osäker på en uthyrare kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig!

Lycka till med ditt bostadssökande!