Bra att tänka på vid uthyrning
Här är våra bästa tips för dig som funderar på att hyra ut din bostad.
1. Få tillstånd att hyra ut
Vill du hyra ut ett eller flera rum i din lägenhet till en inneboende behöver du inget tillstånd från din hyresvärd. Hyr du ut hela lägenheten i andra hand till någon som ska använda den självständigt måste det däremot godkännas av hyresvärden. Att hyra ut i andra hand utan tillåtelse från hyresvärden kan leda till att du förlorar ditt kontrakt. Om din hyresvärd inte går med på att du hyr ut din lägenhet i andra hand kan du i vissa fall få tillstånd hos Hyresnämnden (läs mer om det här).
2. Bestäm hur mycket du vill ta i hyra
I Sverige gäller inte marknadshyror så oavsett efterfrågan är det alltså inte tillåtet att ta hur hög hyra som helst. BoPoolen.nu drivs av Lunds universitets studentkårer (LUS) och finns till för att hjälpa studenterna vid Lunds universitet att hitta trygga boenden. Vi är därför måna om att hyresnivåer och andra avtalsvillkor är bra och rimliga för alla parter. Enligt lag ska hyran vara skälig. BoPoolen anser att en skälig hyra för ett möblerat rum i Lund bör ligga på ca 4550 kr/mån inklusive el, internet och möbler. Läs mer om hyressättning här.
3. Bestäm hur länge du vill hyra ut
Om du vill hyra ut i nio månader eller kortare behövs normalt ingen uppsägningstid. Hyresgästen ska då flytta ut på utsatt dag. Det finns dock möjlighet att avtala om en särskild uppsägningstid och då måste avtalet sägas upp enligt denna.
Om du vill hyra ut längre än nio månader behöver avtalet sägas upp med uppsägningstid. Läs mer om detta här.
4. Skapa en annons på BoPoolen
Skriv en liten text om lägenheten eller rummet som du vill hyra ut. Det är viktigt för den bostadssökande studenten att veta om rummet är möblerat, om el ingår i hyran, om det finns bredband, hur stort rummet är och liknande. Om du hyr ut en bostad utanför Lund kan det vara bra att skriva om cykelavstånd och kollektivtrafik. Skapa ett användarkonto på BoPoolen.nu och lägg upp annonsen. Det är enkelt och helt gratis!
5. Titta under "Hitta hyresgäst"
Under fliken Hitta hyresgäst skriver bostadssökande studenter lite om sig själva och vilken typ av bostad de letar efter. Klicka gärna in där och se om du hittar någon som passar dig.
6. Ingå hyresavtal och glöm ej en möbel- och inventarieförteckning
När du hittat din hyresgäst är det viktigt att ni skriver under ett hyresavtal som innehåller alla villkor för hyresförhållandet. Skriv gärna ut och fyll i BoPoolens kontraktsförslag - de innehåller allt som är viktigt att komma överens om. Glöm inte de två bilagorna Möbel- & inventarieförteckning och Skador och brister i bostaden. När kontraktet är undertecknat är det brukligt att den första månadshyran betalas sista veckodagen i månaden innan hyresgästen flyttar in. Vill du begära en deposition rekommenderar BoPoolen att den uppgår till max en månadshyra. Läs mer om deposition här.
7. Viktigt att tänka på:
Besittningsskydd - Hyr du ut din lägenhet i andra hand under längre tid än två år kan besittningsskydd bli aktuellt. Det innebär att din hyresgäst inte utan vidare måste flytta ut om du vill säga upp hyreskontraktet. Vill du hyra ut längre men kunna flytta tillbaka till lägenheten när du vill bör du och hyresgästen avtala om avstående från besittningsskyddet. Mer information om besittningsskydd hittar du på Hyresnämndens hemsida.
Försäkring - Din hemförsäkring täcker inte en andrahandshyresgäst eller en inneboende. Se till att hyresgästen tecknar en egen hemförsäkring för ett fullständigt skydd för din lägenhet.
8. Deklarera dina inkomster
Överskottet av inkomster från uthyrning av en bostad redovisas som inkomst av kapital och beskattas med 30 %. Det är inte tillåtet att göra egna avdrag för utgifter men från och med inkomståret 2013 gäller ett schablonavdrag på 40 000 kr per år för varje privatbostadsfastighet, bostadsrätt eller hyreslägenhet. Du kan dessutom göra avdrag för det du själv betalar i hyra för det uthyrda rummet eller lägenheten. Om du hyr ut en villa får du istället göra avdrag för ytterligare 20 % av dina hyresintäkter. Du hittar mer information på Skatteverkets hemsida.
9. Har du fler frågor om uthyrning eller studentbostäder?
Läs gärna mer på BoPoolen.nu under Lagar och regler, där du också hittar våra kontraktsmallar. Mer information finns också hos Hyresnämndenoch Skatteverket.
Om du vill du ha fler tips kring uthyrning eller om du behöver hjälp med att hitta studentbostad är du varmt välkommen att kontakta oss!
Vi önskar dig lycka till med din uthyrning. Dela gärna dina positiva erfarenheter för att på så vis uppmuntra fler att hjälpa till att förbättra bostadssituationen för studenterna i Lund!